Úvodzdruženie txt členovia aktivity kontakt

 English

TXT – Slovenské združenie textilných výtvarníkov TXT vypisuje tému 16. ročníka výstavy textilnej miniatúry:


TEXTIL NAD ZLATO

Download: Prihláška / Entry form / Anmeldeformular


Textil je po stáročia obyčajnou, ale pritom významnou a nenahraditeľnou matériou či komoditou v každodennom živote. Textil pomáha, chráni, teší a privádza do úžasu nad rozmanitosťou foriem, do ktorých je schopný pretransformovať sa. Ale prečo máme pocit, že textilná tvorba je na okraji záujmu, je považovaná iba za istý druh „ručnej práce“? Je to práve preto, že ho ľudia vnímajú tak obyčajne práve pre jeho všadeprítomnosť? Názov je parafrázou na známu klasickú rozprávku Soľ nad zlato, ktorá rozpráva o dôležitosti zdanlivo banálnej soli voči uctievanému zlatu. Až keď sa soľ stratila a začala chýbať na kráľovskom stole, ocenili jej vzácnosť. V istom zmysle naša téma smeruje do sveta rozprávok, bájí a povestí, ale rovnako sa dotýka aj našej reality.


Očakávame subjektívne, ale čitateľné interpretácie danej témy. Výtvarné spracovanie musí obsahovať textilné techniky alebo i vlastnú techniku v kombinácii s textilným materiálom. Práce nesmú presiahnuť rozmery 20x20x20cm. Každý autor môže prihlásiť maximálne tri diela. Diela nesmú mať žiadnu osobitnú konštrukciu alebo rámovanie a ich váha nemá presiahnuť 2 kg.
Výstava je otvorená profesionálnym výtvarníkom ako aj študentom umeleckých škôl. Vybraní účastníci sú povinní uhradiť účastnícky poplatok výške 10,- Eur, Termín úhrady je uvedený v kalendári. Každý účastník dostane 1 katalóg zadarmo.


Kalendár:

31.03.2014 zaslanie prihlášok a fotodokumentácie
20.04.2014 oznámenie výsledku výberu diel na výstavu
25.05.2014 zber exponátov a úhrada poplatkov
28.05.2014 otvorenie výstavy
29.05. – 22.06.2014 trvanie výstavy
22.06.2014 16:00 – 20:00 vyzdvihnutie exponátov

 

Porota:
Prof. Marga Persson – textilná umelkyňa, Rakúsko
Linda Brassington – textilná umelkyňa, Anglicko
Prof. Miroslav Brooš – Akadémia umenia v Banskej Bystrici
Mgr. Adriena Pekárová – teoretička umenia
Erika Gregušová – predsedníčka združenia TxT

Kurátor:
Silvia Fedorová


Počas vernisáže vyhlási porota tri ocenené práce: cenu poroty v profesionálnej kategórii, cenu poroty v študentskej kategórii a cenu združenia TXT.

Oceneným autorom bude poskytnutá možnosť usporiadať autorskú výstavu v nasledujúcom roku.


Prihlášky budú k dispozícii na webstránke www.txt.sk

 

V Bratislave 19.12.2013

 

Kontakty…